Cześć!
Ferie niedawno dobiegły końca. Jak się czujecie z powrotem do szkoły? Wypoczęliście podczas tej przerwy, czy może wręcz przeciwnie?
Wraz z końcem ferii zbliża się z kolei okres wielkanocny. Zanim jednak nadejdzie, trzeba się do niego dobrze przygotować i ? przede wszystkim ? najeść! Za parę dni będzie tłusty czwartek i z tej okazji przygotowałam dla Was kilka przepisów na łakocie.
W Polsce, jak wszyscy wiemy, najbardziej popularne w tym dniu są pączki i faworki. Ich przygotowanie jest nieco skomplikowane, ale jestem pewna, że sobie poradzicie i ich cudowny smak przypadnie Wam do gustu! Poniżej znajdziecie domowe przepisy na obie te pozycje.
PĄCZKI (około 20 porcji)
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 50g świeżych drożdży
- 100g masła
- 100g cukru
- 4 żółtka
- 1 całe jajko
- 250ml mleka
- 1 łyżka spirytusu
- dowolny dżem jako nadzienie
Przygotowanie:
- Podgrzej lekko mleko, wymieszaj je z 1 łyżeczką cukru, 5 łyżkami mąki i pokruszonymi drożdżami. Włóż gotowy zaczyn do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 15 minut.
- Roztop masło.
- Ubij jajko, żółtka i pozostały cukier.
- Wsyp resztę mąki do dużej miski, dodaj do niej zaczyn i ubite jajka z cukrem. Wyrabiaj ciasto, dodając roztopione masło. Pod koniec wyrabiania dodaj jeszcze spirytus. Ciasto powinno być dość klejące. Przykryj miskę ścierką i odstaw ciasto do wyrośnięcia na około godzinę.
- Posyp blat lub stolnicę mąką, wyłóż na nie wyrośnięte ciasto i rozwałkuj dobrze. Powycinaj z niego koła. Nałóż dżem na połowę z nich i przykryj drugą połowę. Uważaj, żeby dobrze skleić swoje dzieła.
- Przykryj swoje pączki ścierką jeszcze raz i zostaw je do wyrośnięcia na kolejne pół godziny.
- Smaż swoje pączki partiami na głębokim tłuszczu, najlepiej w garnku. Rób to tylko pod opieką osoby dorosłej!
- Odkładaj pączki na ręcznik papierowy. Możesz je potem posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
FAWORKI (około 40 porcji)
Składniki:
- 160g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka spirytusu
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Przesiej mąkę i wsyp ją do miski. Dodaj żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy i spirytus. Zagnieć ciasto.
- Rozwałkuj cienko ciasto. Wykrój z niego około 40 małych pasków w kształcie równoległoboków, a następnie w każdym zrób wcięcie. Przełóż przez nie jeden koniec paska tak, żeby otrzymać kształt tradycyjnego faworka.
- Pod nadzorem osoby dorosłej smaż swoje faworki w małym garnku na głębokim oleju tak, żeby się zarumieniły. Możesz je potem posypać cukrem pudrem.
Mam nadzieję, że skorzystacie z moich przepisów i dobrze najecie się w tegoroczny tłusty czwartek. Smacznego!
Julka