Łakocie na tłusty czwartek

Cześć!

Ferie niedawno dobiegły końca. Jak się czujecie z powrotem do szkoły? Wypoczęliście podczas tej przerwy, czy może wręcz przeciwnie?

Wraz z końcem ferii zbliża się z kolei okres wielkanocny. Zanim jednak nadejdzie, trzeba się do niego dobrze przygotować i ? przede wszystkim ? najeść! Za parę dni będzie tłusty czwartek i z tej okazji przygotowałam dla Was kilka przepisów na łakocie.

W Polsce, jak wszyscy wiemy, najbardziej popularne w tym dniu są pączki i faworki. Ich przygotowanie jest nieco skomplikowane, ale jestem pewna, że sobie poradzicie i ich cudowny smak przypadnie Wam do gustu! Poniżej znajdziecie domowe przepisy na obie te pozycje.

PĄCZKI (około 20 porcji) 

 Składniki: 

  •  500g mąki pszennej
  •  50g świeżych drożdży
  •  100g masła
  •  100g cukru
  •  4 żółtka
  •  1 całe jajko
  •  250ml mleka
  •  1 łyżka spirytusu
  • dowolny dżem jako nadzienie

Przygotowanie:

  1. Podgrzej lekko mleko, wymieszaj je z 1 łyżeczką cukru, 5 łyżkami mąki i pokruszonymi drożdżami. Włóż gotowy zaczyn do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 15 minut. 
  2. Roztop masło.
  3. Ubij jajko, żółtka i pozostały cukier.
  4. Wsyp resztę mąki do dużej miski, dodaj do niej zaczyn i ubite jajka z cukrem. Wyrabiaj ciasto, dodając roztopione masło. Pod koniec wyrabiania dodaj jeszcze spirytus. Ciasto powinno być dość klejące. Przykryj miskę ścierką i odstaw ciasto do wyrośnięcia na około godzinę. 
  5. Posyp blat lub stolnicę mąką, wyłóż na nie wyrośnięte ciasto i rozwałkuj dobrze. Powycinaj z niego koła. Nałóż dżem na połowę z nich i przykryj drugą połowę. Uważaj, żeby dobrze skleić swoje dzieła. 
  6. Przykryj swoje pączki ścierką jeszcze raz i zostaw je do wyrośnięcia na kolejne pół godziny. 
  7. Smaż swoje pączki partiami na głębokim tłuszczu, najlepiej w garnku. Rób to tylko pod opieką osoby dorosłej! 
  8. Odkładaj pączki na ręcznik papierowy. Możesz je potem posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

 FAWORKI (około 40 porcji) 

 Składniki:

  • 160g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka spirytusu
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę i wsyp ją do miski. Dodaj żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy i spirytus. Zagnieć ciasto. 
  2. Rozwałkuj cienko ciasto. Wykrój z niego około 40 małych pasków w kształcie równoległoboków, a następnie w każdym zrób wcięcie. Przełóż przez nie jeden koniec paska tak, żeby otrzymać kształt tradycyjnego faworka. 
  3. Pod nadzorem osoby dorosłej smaż swoje faworki w małym garnku na głębokim oleju tak, żeby się zarumieniły. Możesz je potem posypać cukrem pudrem. 

Mam nadzieję, że skorzystacie z moich przepisów i dobrze najecie się w tegoroczny tłusty czwartek. Smacznego! 

Julka

Lekcje

  • 1.  08.00 – 08.45
  • 2.  08.55 – 09.40
  • 3.  09.50 – 10.35
  • 4.  10.45 – 11.30
  • 5.  11.45 – 12.30
  • 6.  12.45 – 13.30
  • 7.  13.45 – 14.30
  • 8.  14.40 – 15.25
  • 9.  15.35 – 16.20
  • 10. 16.30 – 17.15

Biuletyn Informacji Publicznej

logo biuletynu informacji publicznej